Yeditepe den ayrılırken…

Evet, lisans hayatımın sonuna geldim. Bu hafta itibariyle bir haftalık mezunum. Görünüşe göre Yeditepe’yle başladığımız öğrenim hayatımıza İTÜ’yle devam edeceğiz. Genel olarak Yeditepe’de aldığım eğitimden memnun olduğumu söyleyebilirim. Emeği geçen hocalarıma çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım ancak yüksek lisansa İTÜ’de devam etmek istedim. Böyle istedim(ve başvuru yaptım) çünkü her ne kadar eğitiminden ve lab imkanlarından memnun olsam da pek bir sinerji ortamı yakalayamadım Yeditepe’de. İTÜ’de yakalayabilir miyim bilemiyorum ancak beklentilerimi hiç mi hiç yüksek tutmuyorum. İTÜ, yüksek lisans başvurusu yaptığım tek okul, öyle de bir yakınlık hissetmişimdir hep. ÖSS’den yeni çıkan arkadaşlar bana Yeditepe’yi soruyorlar, onlara şunu söyleyebilirim: Yeditepe’de Türkiye ortalamasına göre iyi bir eğitim alma şansınız var ancak bu, üniversite seçmede yeterli bir durum değil. Benim gözlemlerime göre devlet üniversitelerinin havası daha olumlu, mesela ben Yıldız Teknik’e veya İTÜ’ye gittiğimde kendimi daha iyi ve mutlu hissediyorum. 27 Ocak 2010 da bir ek: Yeditepe’yi de özlüyorum:)

Geçtiğimiz haftalarda okulun yurdundan pılımı pırtımı toplayıp çıktım. En çok da odamızda köşede duran mini atölye görünümlü elektronik çalışma masamı toparlamak zor geldi çünkü tam bitiremediğim çalışmalar vardı. Bundan sonra tekrar bir yerlere mini atölyemizi kurup devam edebileceğimiz de meçhul…

Bitirme çalışması olarak FEKO da faz dizili anten tasarımı yapmıştım. Faz dizili antenlerle hüzmeyi yönlendirip, tarama yapabiliyoruz. Antenlerin fazlarını kontrol ederek yaptıkları ışımaların uzayın belirli yerlerinde birbirini götürmelerini, belirli yerlerinde desteklemelerini sağlayarak hüzmeyi istediğimiz yere yönlendirebiliyoruz. Aslında akademik olarak uğraşmak istediğim konular elektromanyetik dalgalar ancak uzun süredir bu konuları erteliyorum, mesela benim meşhur bir sorum var. Bu soruyu okulumuzdaki hocaların yanısıra MIT den birkaç fizik profesörüne sormuştum, geçtiğimiz haftalarda da ODTÜ den bir fizikçiye sordum bir çok hocadan birbiriyle çelişen cevaplar geldi, soru aslında teorik bir soru olup gerçek hayatta olmayacak bir durum ancak yine de üzerinde düşünülmesi gereken bir soru. Buyrun size de sorayım: Aşağıda vereceğim şekilden de anlaşıldığı üzere z yönünde zamanla değişen bir manyetik alan var, xy düzleminde iletken bir kapalı halka ve iletken bir düz tel var.
Şekil
Bu iletken yapılarda gerilim(halkada akım) indüklenir mi? Bence ikisinde de indüklenmez.

Bitmez proje kayan yazının 10×40 cm boyutlarındaki ekran kısmının PCB sini PNP kağıdı ve ütüleme tekniğiyle güç bela(iki parça halinde) bakır plakete aktarıp aşındırma(etching) işlemini yapmayı becerebildim. Delikleri 0.7 cm matkap ucuyla hızlı bir şekilde deldikten sonra dizgi işlemi de bitti. Ancak tasarımda yaptığım bir hata yüzünden yaklaşık 30 lehimi söküp yeniden lehimlemem gerekiyor. Öte yandan picproje edergi2 için nokia 6610 ekranların PIC le sürülmesi ve SD karttan veri okunması çalışması yapmak istiyordum ancak ne yazık ki hâlâ nokia lcd konnektörü lehimleyeceğim PCB yi adam akıllı çıkaramadım, iki bacak arası 200um PNP ile biraz zor oluyor. Aslında önceleri 150um ye kadar inmiştik ama yeni aldığımız lazer yazıcıdan mıdır nedir PNP tekniğiyle çıkardığım 3 PCB den de adam olmadı. Halbuki Nokia lcd konnektörünü Tahtakale’de bir dükkanda-dinç gsm- bulunca ne kadar da sevinmiştim. Tahtakale’de Tomruk Sokak’ta cep telefonu yedek parçacıları var, Kadıköy’den 15 TL ye aldığım Nokia 6610 LCD ekranına 8 TL dediler 😀
Picproje edergi2 için bu çalışmayı yapıp yazıyı hazırlayamadığım için hem üzgünüm hem mahcubum. Diğer çalışmalardan bir yazı derleyeceğim sanırım.

Arkadaşla beraber 4.5 MHz e kadar ölçüm yapabilen 1Hz çözünürlüklü frekansmetre yaptık. PIC 18F2520 kullandık. 4.5 MHz üst sınırı, kullandığımız mikronun donanım kısıtlaması yani propagasyon gecikmeleri, frekans bölücü entegre kullanılabilirdi ancak 4.5 MHz o çalışma için yeterliydi. Bu projede kullandığımız kristalin bacaklarından toprağa bağlanan kapasitelerin değeri çok önemliydi, osilasyon frekansı 20 MHz den 5-10 Hz şaşsa frekansmetre hata yapıyor çünkü. Katalogda verilen kapasite değerlerinde bir aralık belirtildiğinden iş trimmer kondansatörlerle ince ayar yapmaya kalıyor.

Şimdilerde biraz tatil havasında ve biraz gevşek durumlardayız ama bu durumlar bize hiç yaramıyor. En kısa zamanda hareketlenmemiz lazım, herkese iyi çalışmalar.

7 thoughts on “Yeditepe den ayrılırken…”

  1. Abi İTÜ konusunu merak ediyordum, çok sevindim.
    İnşallah ülkemiz için hayırlı olur.
    Kolay gelsin.Görüşürüz inşallah bi ara.

  2. itü de sizi bolca teoriye boğacaklar pratikle bağdaştırma kurmak için kendi merakınızı aşındırmanız gerekecek. Şimdiden yapılması gereken piyasada istikbali olan bir sektöre adım atmak yada öncesinde birazdaha kendinizi geliştirmektir. Esasen 4 yıllık lisans eğitimini hızlı bir çekim yaptığınızda zihninizde biz bukadar şeyöğrenmek için mi bu zamanı harcadık diyesiniz gelir.
    Türkiyede çok uygulama sahası olmasa da endüstriyel kontrol , gömülü dsp tabanlı sistem mimarisi bağl,ı c++ rtos uygulamaları , gsm uygulamaları olaiblir yok ben elektronikle uğraşmam derseniz pazarlama yöneticilik otelcilik:) daha pek çok alanda çalışan başarılı meslektaşlarımız vaar…
    Sağlıcakla…

  3. Abi okuldan ayrılacağını duyduğum için üzüldüm açıkçası…Ama burda aradığını bulamadıysan değişiklik iyi gelebilir…İTÜ’de de başarının devam edeceğini umuyorum.İnş bi ara görüşürüz.Soruları toptan sorcaz artık =)..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir