Okuldan erken döndüm!

Bugün ATMEGA8 de ilk denememi yaptım, yanıp sönen led… AVR mikrodenetleyicilerini programlamak için seri porttan çalışan basit bir devre bulmuştum, USB-seri dönüştürücüde çalışmayacağını hiç düşünmeden devresini deney tablasına kurdum, çalışmadı, sebep: USB-Seri dönüştürücülerle çalışmıyormuş. AVR serisinin bana en cazip gelen yanı WinAVR gibi ücretsiz bir derleyicisinin olması. Yoksa Microchip ürünleri hayli hayli ihtiyaçlarımı karşılıyor, PIC24F serisinden ötesine hiç ihtiyaç duymadım. İhtiyaç duymadım derken çok gelişmiş uygulamalar yaptığımız yok zaten. Bu arada http://hackaday.com da PIC24 lerle yapılmış güzel uygulamalara rastlamıştım, PIC24 ün güzelliklerini samimi bir dille anlatmışlardı. Neyse… Okuldan erken döndüm çünkü AVR paralel port programlayıcısı yapmak istiyordum, berik.net teki şemayı esas alarak programlayıcıyı delikli tahtaya(pertinaks), bu küçük devreyi de paralel port soket kutusuna yerleştirdim. Artık bir programlayıcımız var, USBasp programlayıcısı şimdilik dursun bakalım:)
avr_programmer
İlk uygulamalar yanıp sönen led vs. Osilatör ayarlarıyla oynarken tak… Ponyprog Atmega8 i tanımıyor. Hangi osilatör konfigürasyonu kaldıysa o konfigürasyonu uygulamadan atmega8 i ne okuyabiliyoruz, ne yazabiliyoruz(atmega8 e). Konfigürasyonu bilsem kullanacağım ama onu da bilmiyoruz, elimdeki kristal osilatörleri denedim cevap vermedi. Ne problem ama:) İnternette biraz araştırdığımda şu yazıyı gördüm:
http://www.larsen-b.com/Article/260.html
Arkadaşın tavsiye ettiği 3. yönteme göre(ona da “rue_mohr” söylemiş 🙂 ) osilatör konfigürasyonu karışsa bile Atmega8 i harici clock girişiyle çalıştırabiliyoruz. Bu sayede fuse bitlerini okuyup düzenleyebiliriz. Harici clock girişini Xtal1 den veriyoruz, ben bir PIC kullanarak basitçe clock verdim ve atmega8 hayata döndü.

Kayan yazı devrem(10cmx40cm) illallah dedirtti, xPCB ye sipariş verdim, bu cuma alacağım. Toner transferle büyük PCB ler sıkıntılı:) Kayan yazı uygulaması hiç de küçümsenecek bir uygulama değil:) Kayan yazı derken 8×16 prototip değil, en az 50-100 sütunlu büyük bir kayan yazı.

Ultrasonic mesefa ölçmek için illa da ultrasonic alıcı verici mi gerekir? Sıradan minik 3W lık bir hoparlör 25Khz-40KHz de ses dalgaları yayamaz mı? Bence yaymaması için hiç sebep yok. Peki alıcı taraf? Sıradan bir elektret mikrofon ile 40 Khz lik veya 25Khz lik ses dalgasını algılayabilir miyiz? Elektret mikrofonun frekans cevabını bilen var mı? 3KHz de max yapıyor gibi hatırlıyorum. Buna bir bakmak lazım.

Vakti zamanında bir arkadaşım bozuk -bakarsın diyerek- bir motor vermişti. Yıllarca hiç bakmadım geçtiğimiz günlerde çıkardım. Bu motorun DC mi yoksa AC motor mu olduğunu ilk bakışta anlayamadım. Hâlâ da netleştirebilmiş değilim, şu anda universal motor ihtimali üzerindeyim.
motor1 motor2
Bu motoru ilk aldığımda motora giden kalın tele güvenerek 220 AC ile çalışacağını düşünmüştüm. 220 AC yi bağladım, küçük bir hareket oldu kaldı[Ek notum:22 Haziran 2011, motor 220AC bile olsa direkt şebekeye bağlanmaz, motoru yumuşak geçişle çalıştırmalısın, en azından basit bir dimmer devresi kontrolünde gücü yavaş yavaş arttırmalısın]. Stator sarımındaki dirençlere tekrar baktım bir yerde kopukluk var, yapışkan bantı çıkarıp sarımın ilk telini çözdüğümde karşıma kopmuş bir “lehim teli” çıktı, ilk tepkim: ‘lehim telinin burda ne işi var’ oldu ancak jeton sonradan düştü, bu bir sigortaydı. Aynı kalınlıkta bir lehim teliyle bağlantı yaptım ve sarımı kapattım.
Motorda kalıcı mıknatıs yok, statorda magnetic alan oluşturulması için tel sarılmış, bu tel çıkıyor L ve C elemanlarından geçerek iki fırçayla commutator e gidiyor, ordan da toprağa. Yani tek bir tel -geze geze- hem statorda magnetic alan oluşturuyor hem de rotordaki sarımlarda. Şu durumda bu motor DC de çalışabilir ancak AC de de çalışabilir, nitekim commutatordeki L ve C elemanlarıyla AC çalışma için uygun faz elde edilmiş hissi uyandırıyor. Muamma bir şey yok, incelenirse öğrenilir. Bakacağız:)

Ülkemizde, liseden üniversiteye geçme aşamasında olan insanların rehberliğe ne kadar çok ihtiyacı var değil mi? Mühendislik nedir; elektrik,elektronik, kontrol, bilgisayar mühendisleri ne yapar… (İyi-kötü) bir elektronik mühendisi olarak elektronik mühendislerinin bu ülkede veya yurtdışında nasıl işlerle meşgul olduğunu bu arkadaşlara biz anlatmazsak kim anlatabilir? Okullardaki rehberlik öğretmenleri bu konuyu ne kadar bilebilir? İyi başlayan iyi gidiyor, kötü başlayan da kötü… 3.-4. sınıfa kadar meslek dersleri, şu bu bekleyip sonra da hayal kırıklığı yaşayan öğrenci arkadaşlarımız çok değil mi?
Çok kabaca; bazı elektrik-elektronik mühendisleri kod yazıyor, bazıları bilgisayar başında VLSI tasarım yapıyor, bazıları endüstride otomasyon-kontrol işleri yapıyor-mikrodenetleyicili sistemler tasarlıyor, bazıları RF devreleri-anten tasarımları yapıyor, bazıları elektrik projeleri çiziyor… Bu daha detaylı konuşulması gereken bir konu, şimdilik bir cümlelik rehberlik gayretimiz: “Okuldan beklentilerinizi düşük tutun, işe girecek gibi değil iş kuracak gibi çalışın.”

Bunları anlattım ama teorik çalışmalar da yok değil ancak henüz ürün yok, bu kötü. Anlatacaklarım bitmedi ama burada kesiyorum. Herkese iyi çalışmalar.

5 thoughts on “Okuldan erken döndüm!”

  1. Yukarıdaki motor 220volt-AC ile çalışan bir mutfak mikserine ait.Ama bu motor DC volrajlada çalışır.Tabii 220 volt değil daha aşağılarda 24voltla denenebilir meslea…

  2. Teşekkür ederim Sadi hocam, yazıdan sonra motoru DC 20V civarıyla çalıştırmıştım sonra mikser motoru olduğu jetonu da düştü, mikserin dönen uçları için mil delikleri var…o zaman fark edememiştim. Fatih.

  3. Elinizdeki mikser motorunun kömürlerinin çıkışı nereye bağlı acaba ? bende var bir tane köür yeri,nde problem var çıkışları nerelere bağlı ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir