Canlan, hareketlen!

Böyle insanı harekete geçirmeye yönelik bazı sözler vardır, ben çok severim o sözleri. Mesela; “haydi bakalım!” sözü. Birkaç defa arka arkaya “haydi bakalım!” 🙂 Hareketin ayrı bir atmosferi var. Durgunluk-tembellik yokluk, hareket varlık demek. Neyse!
Son zamanlarda siteye teknik içerik ekleyememekten muzdaribim. Siteye teknik içerik ekleme işine bir anlamda görevim olarak bakıyorum. Şimdilerde derslerle daha çok meşgul olduğumuzdan derslere yönelik teknik içerikler geçiyor aklımdan. Mesela karmaşık değişkenli fonksiyonlar teorisi adında bir dersimiz var. Bu derste; fonksiyonların değişkenleri karmaşık sayı, karmaşık sayı dediğimiz iki boyutlu sayı. Önceden sayı doğrusundaki(reel eksendeki) sayıları kullanıyorduk şimdi sayı düzlemindeki(iki boyutlu) sayıları kullanıyoruz ve bunların fonksiyonlarını inceliyoruz. Laplace dönüşümü, z dönüşümü, exp(iwt) fonksiyonu gibi mühendislikte pek işe yarayan ama arka planı pek bilinmeyen olayları düşünmeniz için karmaşık değişkenli fonksiyonlar üzerinde kafa yormak gerekiyor. M.İdemen hocanın kitabındaki cevap anahtarı olmayan problemlerden çözdüklerimi yayınlamak geçti aklımdan, böylece yavaş yavaş bir cevap anahtarı teşekkül edebilir, matlab de çözdürüp emin olduğum cevaplar. Bunu bir ihtimal yapabilirim. Bu ara aklıma lise edebiyat dersinden hatırımda kalan “sanat sanat içindir” tabiri geliyor, geliyor çünkü “bilim bilim içindir” mi sorusunu sorma gereği duyuyorum. Uğraştığımız işlerdeki kavramların ayaklarını yere bastırmamız gerekiyor, hedef nedir arkadaş?… Haaa! O zaman o hedef ekseninde bakmak lazım olaylara. Matematik dersleri devre analizi yapılmasına yardımcı bir araçtır ancak daha önemlisi insanın düşünme yeteneğini arttır, zihni canlı tutar. Böyle bakmak lazım bence. Mühendis olmak, master-doktora yapmak kişiyi hedeflerine ne kadar yaklaştırır? Bence istek, heyecan ve kendine güven faktörleri; hedeflere ulaşmada bunlardan çok çok daha fazla etkili.

Elektronik çantamı hiç açmıyor değilim, geçenlerde Topkapı’ya yolum düştü. Aklıma efsanevi bit pazarı geldi, sordum bir elemana, o pazar ikiye bölündü yarısı Yenibosna’ya yarısı Topkapıda’ki TİM1 adında iş merkezine taşındı dedi. TİM1 e gittim, güzel dükkanlar var, boy boy DC, servo, step motorlar uygun fiyatlara satılıyor, çıkma ama çalışıyorsa tamamdır. Motor alacaksanız Topkapı TİM1. İkinci el bilgisayarcı vardı, ordan kelepir büyükçe bir grafik LCD ekran aldım(5 TL), sürücüsü LC7981, henüz çalıştıramadım, arızalı olabilir ama dükkanda başka başka LCD ekranlar da satılıyor. Dükkan sahibi de çok kibar bir amcamızdı. Önceki yazılarda nokia 6100 LCD, SD kart çalışması yapmak istediğimden bahsediyordum. Geçtiğimiz günlerde LCD ye ilk görüntü geldi:
nokialcd
LCD-SD kart-GPS modül üçlüsüyle “GPS Takip” adını vereceğim(ad değişebilir) bir çalışma yapmak istiyorum. Yapılacak iş nerde olduğumuzu haritada görmek ve gidilen yolu çizmek(track). Bu zaten var abi piyasada! Olmayan bir şeyi yapalım dememiştik zaten. GPS modülleri bir ara deniz elo. satıyordu şimdi durdurmuşlar, e-posta atmıştım yakında başlatacağız demişlerdi. Bugün aradım 10 gün içinde sonuçlanacak dediler 🙂 SD kartta FAT dosya sistemi biraz alangirli, haritaları SD kartta bilindik dosya formatlarında saklamak güzel olur(bilgisayar uyumu için) ama eğer çok karışırsa sadelik için SD kartı ram gibi de kullanabiliriz. Ortalıkta o kadar çok SD FAT, nokia LCD uygulaması var ki artık sadece bir iki parçayı bir araya getirerek ortaya güzel bir sistem çıkabiliyor. Nokia LCD resim gösterici projeleri mesela. Ben kimsenin yazdığı kütüphaneyi kullanmam, ben kendi kodumu yazarım demiyorum. Eğer yazılmamış olsaydı oturur yazmak isterdim ancak şu durumda alıp kullanmak daha mantıklı. Bugün bu yazıyı pat diye yazdım, aslında bu çalışmayı bitirip Çalışmalarım başlığı altında yayınlamak istiyordum ama baktım ki önüm biraz kalabalık, bu çalışma ileri zamanlara gidecek gibi…uzun zamandır yazamamışlık da sıkıştırdı, bunları yazıverdim. Benden önce bu projeyi yapıp yayınlayan olursa amenna, burdan yazısına link veririz 🙂 Nokia LCD sürme işinde en meşekkatli kısım LCD ile fiziksel bağlantı kurabilmek. Bağlantıyı sağlam bir şekilde yaptıysanız iş bitmiştir. SPI üzerinden basit komutlarla istediğiniz görüntüyü ekrana aktarabilir veya önceden yazılmış kütüphaneleri kullanabilirsiniz. Nokia LCD konnektörünün Tahtakale Tomruk Sokak’taki GSM yedek parçacılarda olduğunu söylemiştim, LCD ekranlar gâni zaten. Bu ekranı 18F4520 ile hazır bir kütüphane kullanarak sürdüm. O dosyalar aşağıdaki linkte var.
nokia6100.rar
Şimdi, pazartesi günkü sunumuma hazırlanmam gerekiyor. Sunumun konusu uydu sistemleri, okuyoruz bakalım… Herkese iyi çalışmalar.

One thought on “Canlan, hareketlen!”

  1. hocam ben bu ekrana pic ile fotograf basmak istiyorum . lcd bitmap and font converter adlı programla fotografın hex kodlarını cıkartıyorum . peki ben bunu 18f serisi bir pic ile nasıl ekrana basabilirim. 6100 ekranına yazı vs yazabiliyorum benim amacım foto yada logo gibi seyleri de ekrana basmak. yardımcı olursanız cok sevinirim . hele bi de örnek bi kod ile anlatırsanız minnet duyarım 🙂 şimdiden teşekkurler

    Not : kullandıgım compiler CCS C .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir